Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

dissabte, 9 d’abril del 2011

Esponellà

Municipi empordanès adscrit a la comarca del Pla de l'Estany i situat a la dreta del Fluvià. A part del nucli urbà hi ha 8 entitat de població més.

Al petit nucli d'Esponellà hi trobem l'església dedicada a Sant Cebrià, documentada des del 921 i restaurada entre els segles XV i XVI, època en què es va construir el campanar. La cúpula és del 1920






Al veïnat de Martís, uns centenars de metres allunyat del nucli habitat hi trobat la creu de terme i el pont romà sobre el riu que porta l'aigua de l'estany temporal d'Espolla fins al Fluvià. Aquí en podem veure les dues versions, humit i sec.




Si anem seguint el curs del riu, uns centenars de metres enllà, el riu fa un petit salt, el de Martis, preludi del gran salt que farà més avall.


Ara toca travessar el pontet i baixar riu avall fins on podrem contemplar el Salt d'Espolla




 



La creu de terme és una reproducció de l'original destruïda durant la guerra civil, les seves restes són al museu de Banyoles.


Tot caminant pel Pla de Martís podem contemplar un paisatge de colors contrastats però amb domini de verd sobre ocres, amb els Pirineus de teló de fons.







A la banda nord el terme limita amb el riu Fluvià, amb la resclosa dels Afores instal·lada a principis de segle XX amb el propòsit de produir electricitat.





A l'altra banda del riu podem veure la cova de Sant Miquel de la Roca, tot i que pertany al municipi veí de Crespià.


Elevat sobre el riu en el seu marge dret arribem a l'altre extrem del pla de Martís i a la casa dels Enginyers