Bloc 115 enllaçat per la independència amb el 116 Catalunya indrets amb encant

diumenge, 6 de febrer del 2011

Dosrius

Municipi del Maresme situat a la capçalera de la riera d'Argentona, format pels nuclis de Dosrius, Canyamars i Can Massuet del Far.

El topònim del municipi apareix documentat per primer cop el 963 amb el nom de Duos Rios. Descobriments arqueològics demostren que va ser poblada durant el paleolític i posteriorment assentaments íbers.

El Santuari del Corredor està situat a la serra del mateix nom, dins del parc del Montengre Corredor, és d'estil gòtic tardà, construïda a finals del segle XVI






 
Dolmen de Ca l'Arenas, situat dins del parc Montnegre-Corredor, és un monument megalític de finals del neolític, datat entre el 2500 i el 3000 a.c. Descobert el 1997 i restaurat una dècada més tard, era un lloc on es feien enterraments col·lectius.





Església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria, edifici gòtic del segles XVI-XVII

En el nucli del Far, a prop de Can Massuet hi ha l'església de Sant Andreu del Far, d'estil gòtic tardà construïda el segle XVII sobre l'orginal del segle XII. Al costat hi ha Can Guinard, masia gòtica del segle XV

 

Al fons d'una vall, entre les serres del Corredor i de Montalt, està situat el nucli de Canyamars.

L'església de Sant Esteve està situada en un turó al nucli urbà de Canyamars, és d'origen romànica però amb   importants transformacions posteriors d'estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes.



Si seguim el camí entre boscos que trobarem al final del poble



Al cap de poc més d'un quilòmetre trobarem aquesta singular construcció, és un pou de glaç. Aquí des del segle XVII fins a principis dels XX s'hi fabricava i conservava gel. 


Aquest gel que es fabricava aprofitant les gelades de l'hivern, es conservava en les càmeres isotèrmiques del pou per satisfer les necessitats de la burgesia en els mesos d'estiu. S'ha trobat documentació que demostra que el gel es transportava embolicat en palla fins a Barcelona i altres contrades. Inclús es té notícia que s'embarcava a Mataró per transportar-lo en vaixell fins a Cadis.


Originalment la meitat del pou estava soterrada per facilitar-ne la conservació, com es pot veure a les marques.


1 comentari:

DORA ha dit...

Bona informació i bones fotografies .

Una abraçada!